Przykładowy jadłospis dla żłobka

PONIEDZIAŁEK

Śniadanie:  Herbata, chleb razowy, masło, pasta jajeczna

Zupa: Zupa pomidorowa z ryżem

II Danie: Pierś z kurczaka pieczona bez panierki, ziemniaki puree, marchewka gotowana, kompot ze świeżych owoców

Podwieczorek: Banan, jogurt naturalny

 

WTOREK

 

Śniadanie: Herbata, chleb razowy, masło, ser twaróg z jogurtem naturalnym

Zupa: Krupnik z kaszą jęczmienną

II Danie: Makaron z mięsem mielonym drobiowym w sosie pomidorowym, kompot ze świeżych owoców

Podwieczorek: Kisiel z jabłkami

 

ŚRODA

 

Śniadanie: Herbata, płatki kukurydziane z mlekiem , chleb razowy, masło, szynka z indyka

Zupa: Zupa jarzynowa z ziemniakami

II Danie: Gulasz drobiowy z indyka, kasza jaglana, buraczki, kompot ze świeżych owoców

Podwieczorek: Przecier owocowy lub koktajl owocowy z mlekiem

 

CZWARTEK

 

Śniadanie: Herbata, chleb razowy, masło, polędwica sopocka , ser żółty, sałata, ogórek

Zupa: Rosół z makaronem

II Danie: Pierogi ruskie polane odrobiną masełka, surówka z marchewki, kompot ze świeżych owoców

Podwieczorek: Bułka drożdżowa lub ciastko drożdżowe własnego wyrobu

 

PIĄTEK

 

Śniadanie: Herbata, kasza manna na mleku, chleb razowy, masło, dżem bez cukru własnego wyrobu

Zupa: Barszcz czerwony

II Danie: Klopsiki drobiowe w sosie pomidorowym, ziemniaki puree, marchewka z jabłkiem, kompot ze świeżych owoców

Podwieczorek: Kisiel owocowy z malinami